Vliegen vanuit Brussel - praktische informatie

Brussel

Brussels Airport is de nationale en grootste luchthaven van België en ligt op 12 km afstand van de hoofdstad. Deze professionele airport, ook wel met Zaventem aangeduid, bezit een A-pier voor vluchten van en naar de Schengenlanden (het grootste gedeelte van Europa) en een B-pier voor vluchten van en naar niet-Schengenlanden.

Bereikbaarheid per auto en parkeren

De luchthaven is bereikbaar met de auto vanaf de A201, die direct aansluit op de ring rond Brussel: de R0. Vanaf hier volgt u de verkeersborden met Brussels Airport. Parkeren kan in een van de 12.500 parkeerplaatsen, onderverdeeld in drie parkings. Er zijn verschillende plaatsen voor lang- en kortparkeren en plaatsen met extra beveiliging. De goedkoopste parkeeroptie is 'Q-Park' waar u 111 euro voor een week parkeren betaalt. Bij bepaalde vliegmaatschappijen kunt u nog extra parkeerkorting ontvangen. Er rijdt vanaf een gratis shuttledienst tussen het Q-Park en de terminal. Overige parkeertarieven vindt u op de site.

Bereikbaarheid met het OV

De luchthaven van Brussel bezit een treinstation op het kelderniveau -1, waardoor reizen per trein vanuit Nederland erg gemakkelijk is. Het station van de luchthaven draagt de naam Station Brussel-Nationaal-Luchthaven. U kunt ervoor kiezen een ticket te boeken bij NS Internationaal. U reist bijv. vanaf Rotterdam met de ICE International met een overstap op station Brussel-Centraal. De reisduur is ongeveer twee uur en een enkele reis boekt u al vanaf 28 euro.
Hier kunt u terecht om uw route te plannen met het OV.
Een andere mogelijkheid is om per bus de luchthaven te bereiken. U kunt met de AirportXpress vanuit Amsterdam (ruim drie uur) en Rotterdam (ruim twee uur) goedkoop naar de luchthaven reizen. Een enkele reis kost 30 euro, een retour 50 euro. De bus zet u af bij de terminal.

Service op de luchthaven

De luchthaven van Brussel is erg omvangrijk: er zijn vier verdiepingen op en boven de grond, en twee ondergrondse levels. 
De informatiebalie bevindt zich in de aankomsthal en is geopend tussen 6.00 en 21.00 uur. Er is een ruim aanbod aan winkels, restaurants en bars. Ook zijn er diverse hotels waar u kunt overnachten. Verder is er o.a. een benzinestation, een reisbureau, een apotheek, een postkantoor, geldautomaten en wisselkantoren. Er is draadloos internet tegen betaling te ontvangen.
Voor zoekgeraakte bagage kunt u terecht bij de dienst Verloren Voorwerpen. U kunt de dienst bereiken via het e-mailadres lost.objects@brusselsairport.be of u kunt de helpdesk bellen.

Contactinformatie

U kunt de helpdesk van Brussels Aiport bellen op het telefoonnummer +32 2 753 77 53 (vanuit het buitenland), bereikbaar tussen 7.00 en 22.00 uur. Opmerkingen over de diensten op de luchthaven kunt u doorgeven aan comments@brusselsairport.be. Een handige pagina op de website van Brussels Airport is de Veelgestelde Vragenpagina.