Goedkope vliegmaatschappijen

Wat zijn low-cost vliegmaatschappijen?

Low-cost airlines, in de volksmond ook wel prijsvechters genoemd, zijn halverwege de jaren '90 opgekomen. Veel mensen herinneren zich nog de eerste uitdagende reclames van Easyjet met een knipoog naar de KLM. De afgelopen jaren zijn deze goedkope vliegmaatschappijen uitgegroeid tot een serieus alternatief op de traditionele maatschappijen. Ondertussen kunnen er goedkope vluchten naar alle belangrijke bestemmingen in Europa worden geboekt.

Online vliegtickets boeken

Vliegtickets van low-cost airlines kunnen vrijwel uitsluitend online worden gekocht. Reisbureaus en tussenpartijen verkopen de low-cost tickets niet vanwege de lage marges. Op internet zijn wel een aantal vliegtickets verkopers die low-cost vluchten aanbieden, maar bij deze websites worden extra reserveringskosten in het boekingsproces gerekend. Over het algemeen kunnen de vliegtickets het best op de websites van de vliegmaatschappijen zelf worden geboekt.

Vanuit Nederland

Er zijn drie grote low-cost maatschappijen die een Nederlands vliegveld als belangrijke basis hebben. De hoofdbasis van Transavia is Amsterdam Schiphol. Transavia is de enige echte Nederlandse low-cost luchtvaartmaatschappij. Ryanair heeft grote hubs in Eindhoven en Dusseldorf Weeze (Niederrhein). Easyjet heeft als hoofdbasis Londen Luton, maar Amsterdam Schiphol is ook een belangrijke basis.