Schiphol - luchthaveninformatie

Schiphol

De grootste luchthaven van Nederland is Amsterdam Schiphol Airport. De airport ligt zo'n 15 km van Amsterdam af en is een van de belangrijkste luchthavens in Europa. De vliegmaatschappijen KLM, TUI en Transavia gebruiken Schiphol als thuishaven.

Van en naar Schiphol

Op de site van de luchthaven vindt u een geavanceerde routeplanner die een persoonlijk reisadvies vanaf uw woonadres geeft. U kunt in een oogwenk zien of uw reis sneller met de auto dan wel met het openbaar vervoer is.

Bereikbaarheid per auto en parkeren

Schiphol Amsterdam is bereikbaar via de A4 en de A9. Er zijn zes verschillende parkeergelegenheden op Schiphol. U kunt op de site zien welke parkeerplaatsen nog beschikbaar zijn. U kunt dan direct online reserveren. Reserveer zo gauw mogelijk, want de parkeerkosten lopen gauw hoog op. Doorgaans bent u het goedkoopst uit als u parkeert op Schiphol Smart Parking (minimaal 1 week van te voren reserveren). Het is mogelijk om extra vroegboekkorting te krijgen, mits u minimaal 6 weken van te voren reserveert. Een week parkeren kan dan voor minder dan € 50,00. Vanaf deze parkeerplaats bent u met een gratis pendelbus in 5-8 minuten bij de terminal.
Voor het halen en wegbrengen van passagiers kunt u terecht op Schiphol Visitors Parking, binnen enkele minuten afstand van de aankomst- en vertrekhal. Voor € 2,00 kunt u daar een half uur parkeren.

Bereikbaarheid met de bus

Er zijn twee busbedrijven van Connexxion die directe, snelle busverbindingen van en naar Schiphol aanbieden. De belangrijkste is Zuidtangent, een zeer snelle verbinding die in twee lijnen zo'n acht tot tien keer per uur tussen Haarlem, de luchthaven en Amsterdam Zuidoost rijdt. Daarnaast rijdt Conexxion, een gewone buslijn, tussen Schiphol en omliggende plaatsen als Amstelveen en Hoofddorp. In de spits vertrekken deze bussen ieder kwartier. Op de site van Connexxion kunt u de dienstregeling van Zuidtangent en Schiphol Sternet vinden. Ook is er op de site van Schiphol per woonplaats een duidelijk overzicht te vinden welke bussen er van en naar de luchthaven rijden. In de bussen van Zuidtangent en Schiphol Sternet kunt u met uw OV-chipkaart betalen.
Op 9292ov kunt u uw gehele route met het openbaar vervoer uitstippelen.

Bereikbaarheid met de trein

Airport Schiphol bezit een eigen station onder de luchthaven waar u op het perron gratis bagagekarren aantreft. Station Schiphol staat in verbinding met stations van alle grote Nederlandse steden, zoals Groningen, Rotterdam en Utrecht. Naast de treinen van de NS rijden er ook hogesnelheidstreinen zoals de Fyra en de Thalys via de HSL-Zuid tussen Schiphol en Antwerpen, Brussel en Parijs.
Voor vertrektijden en andere informatie over station Schiphol kijkt u hier. Voor nachtvluchten of vluchten vroeg in de ochtend biedt de NS een nachtnet aan met treinen die eens per uur tussen grote Nederlandse steden en Schiphol rijden.

Service op de luchthaven

Schiphol beschikt over een groot winkelcentrum met de naam Schiphol Plaza. Er zijn diverse winkels voor delicatessen, media, mode, bloemen, parfums en boeken. Een instapkaart geeft de passagier recht om belastingvrij te winkelen bij de winkels van See Buy Fly. Daarnaast zijn er verschillende restaurants, bars en cafés. Ook na de paspoortcontrole is er een scala aan winkels en horeca. Een overzicht hiervan vindt u hier.
Schiphol heeft ook als enige luchthaven ter wereld een speciale Holland Boulevard waar zich o.a. een klein dependance van het Rijksmuseum Amsterdam bevindt waar een vaste collectie schilderijen en een wisselende tentoonstelling gratis te bezichtigen zijn. Ook uniek is de Airport Library waar passagiers gratis boeken kunnen lezen en iPads kunnen gebruiken.
Voor iedere passagier is het mogelijk een uur per dag gratis draadloos internet te ontvangen.

Contactinformatie

U kunt contact opnemen met Schiphol door het online formulier in te vullen of door te bellen naar 0900-0141 (€ 0,40 p.m.). Dit nummer kunt u ook bellen voor verloren bagage of u kunt het daarvoor bestemde formulier Lost & Found gebruiken.